İnternette kitap, gazete okuyana KDV yüzde 18 kağıt baskılıya vergi yok
Gençlerini kitapla beslemeyen ulusların, sonu acıdır. ...
Gençlerini kitapla beslemeyen ulusların, sonu acıdır.
P.N. OVİDİUS
Bu köşede 6 Şubat’ta yayınlanan yazımda; kitap, gazete ve dergilerle ilgili yasallaşan 7161 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeyi yazmıştım. Bu yasa uygulama alanı bulamadan 7166 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırıldı. O yazımda; ‘’Çatal kazık yere çakılmıyor! Kanun yürürlüğe girdi ama uygulamada çok sorun var.’’ Demiştim.
Konu yayın çevrelerinde de tartılmıştı. Yazımız ve benzeri yayınlar ses getirdi. 7161 sayılı Yasa uygulamaya girmeden yeni bir yasa yani 21/02/2019 tarih ve 30694 sayılı sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 7166 sayılı Kanunun ile yeni düzenleme yapıldı.
Kanunun 7 nci maddesi ile Katma Değer Vergisi Kanununun 13 maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi; ‘’ 21/6/1927 tarihli ve 1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların teslimi’’ katma değer vergisinden istisna edildi.
Yapılan düzenlemeye göre; basılı kitaplar, süreli yayınlar, gazete ve dergilerin;
- Ticari amaçla toptan ya da nihai satıcılara perakende satışı,
- Yayıncıların, dağıtıcıların, ithalatçıların veya perakendecilerin satış, dağıtımı,
- Yurt dışından ithali ve yurt içinde toptan ticari amaçla ya da perakende satışı,
Katma değer vergisinden istisna edildi.
Bu istisna 22 Şubat 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Önceki Kanunla koşul olarak getirilen ‘’yayıncılık sertifikası’’ alma ve istisnadan yararlanmak için en ‘’az 100 TL’lik kitap alma alt sınır’’ da kaldırıldı.
MUZİR NEŞRİYATA YÜZDE 18 KDV
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu (21/6/1927 tarihli ve 1117 sayılı) hükümlerine göre poşetlenerek satılan kitap, gazete, dergi ve süreli yayın teslimleri katma değer vergisi istisnası kapsamı dışında olduğundan bu yayınlar basılı dahi olsalar yüzde 18 oranında katma değer vergisine tabi olacaklar.
ONLİNE GAZETE, KİTAP VE DERGİLERE YÜZDE 18 KDV
Daha önce internet üzerinden; gazete, kitap ve dergi okumak yüzde 1 oranında katma değer vergisine tabiydi. Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan tarafından 19 Aralık 2018 tarih ve 30630 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile elekrtonik ortamda satışa sunulan e- gazete, e-kitap için uygulanan katma değer vergisi oranı yüzde 1’den yüzde 18’e çıkartıldı.
İnternetin hayatımızdaki yeri her geçen gün giderek artmaktadır. Kamu kuruluşları ile muhataplarımız gerçek ve tüzel kişiler ile Kamu ve özel işlemlerimizi internet üzerinden yapıyoruz. İnternetin giderek özendirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması Devlet tarafından da gerekli görülüp özendirildiği bir zamanda ‘’online yani çevrimiçi’’ kitap, gazete ve dergi okumanın katma değer vergisi oranının yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılması ise anlaşılmazdır.!
YAZARLARLARIN TELİF HAKLARI ÜZERİNDEKİ ALINAN GELİR VE KDV VERGİLERİNDE DEĞİŞKLİK YOK
Gelir Vergisi Kanunu’nun 18 nci maddesi ile; yazarların şiir, roman ve bilimsel eserler ve benzeri eserleri vergiden istisna edilmiştir.
Ancak bu yalancı bir istisnadır. Yazarı yani sanatçıları vergiden istisna etmiyor. Çünkü; maddede; ‘’ … bu istisnanın, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye kapsamı (şümulü) yoktur.’’ Şeklindedir. Bu hükmü ile kültür, sanat, bilim ve mesleki sanat ürünleri üzerinden ekonomik değer olarak vergi ödenmektedir.
Getirilen istisna sadece vergi ödevlerinin yerine getirilmesi ile ilgilidir. Yani bir takım vergi işlemlerinin bildirimi, beyanından istisna söz konusudur. Bu ödevler sanatçılar yerine işlemde bulundukları vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere yüklemektedir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/2-a maddesine göre sanatçıya ödenecek telif kazancı yüzde 17 oranında gelir vergisine tabidir. Yani yayıncı bir roman yazarına ödediği 100 liranın 17 lirasını keserek sadece 83 lirasını yazara ödemektedir.
Bununla da kalmıyor. Yayıncı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9 ncu maddesi gereğince bu işlem için 18 lira da katma değer vergisini keserek sorumlu sıfatı ile yazar adına vergi dairesine ödemektedir. Yani yazar sadece bir kısım vergi ödevlerini gerine getirmekten İstisna (bağışık) tutulmaktadır. Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.