4 yerden maaş alan Hamza Yerlikaya vergisini ödedi mi?

Son günlerde en çok tartışılan konu birden fazla yerden maaş alan Akp’lisiyasetçı ve bürokratlar kamuoyunda bir yıldır kimseden ses yok! Bu yazımda konunun...

Son günlerde en çok tartışılan konu birden fazla yerden maaş alan Akp’lisiyasetçı ve bürokratlar kamuoyunda bir yıldır kimseden ses yok! Bu yazımda konunun vergi boyutu üzerinde duracağım! Bu maaşları alıyorlar da Kanuna göre vergilerini ödüyorlar mı? Çünkü birden fazla yerden ücret alanların gelir vergisi beyannamesi verip fark vergilerini ödemeleri gerekir.

ESKİDEN BÖYE MİYDİ?

Hayır. Bir şekilde çeşitli adlarla kamuda ya da özel kesimde ücret alan bazı üniversite hocaları, önemli görevlerde bulunan ihtisas sahibi bürokratlar ve eski siyasiler, bilgi ve tecrübelerinden tahkim, bilirkişilik, danışmanlık, yönetim kurulu üyelikleri ve benzeri görevleri nedeniyle birden fazla yerden ücret alanlar vergilerini kuruşuna kadar öderlerdi.

Bu ücret gelirlerini elde edenler beyan dönemlerinde nasıl duyarlı davrandıklarını ve vergilerini ödemek için vergi dairelerine koştukları bilinmektedir. İlginç olan bu duyarlılığı gösterenlerin siyasi görüş veya şu ya da bu partiye mensup olup olmamalarının da önemi yoktu. İlerlemiş yaşlarına rağmen vergilerini ödemek, sorumluluktan kurtulmak için nasıl çabaladıklarını ve duyarlı davrandıklarını yakinen bilen biriyim.

4, 5 YERDEN MAAŞ ALAN ŞİMDİKİLER NE YAPIYOR?

Şimdi gelelim 4,5 yerde ücret alanlara! Bu ücretleri alanlarda bir ses seda yok! Pişkinliklerini susarak gösteriyorlar. Ne bir pişmanlık duyan var ne de aldıkları bu ballı ücretlerden vazgeçen! Genel olarak iktidardan beslenen bu zevatların beyanname vererek, birden fazla yerden aldıkları ücretlerini vergi dairelerine beyan ederek vergilerini ödediklerine şahit olamadık!

Atandıkları görevlerle ilgili hiçbir eğitimi, uzmanlık alanı olmayan sadece iktidara yakın olmanın semeresini devşiren bu zatlara vergi idaresinin sessiz kalacağını zannetmiyoruz. Çünkü en iyi bilişim alt yapısına sahip olan idarenin bu şekilde birden fazla yerden ücret alanları beyana otomatik olarak davet edecekleri sistem gereğidir.

Yeniçağ Gazetesi’nde yayınlanan habere göre; Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’na atanan Hamza Yerlikaya, bakan yardımcısı maaşı, Cumhurbaşkanı başdanışmanı maaşı ve sporcu şeref aylığı maaşı yanında böylelikle 4’üncü maaşını Vakıfbank’tan alacağını yazdı.

Kamuoyunun tepkisini çeken atamanın ardından konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hamza Yerlikaya’nın Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı yaptığı sırada Gençlik ve Spor Bakanlığı’na atandığını, 27 Temmuz 2018 tarihinde de Baş Danışmanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Buna göre; Yerlikaya halen, Spor Bakanlığı Bakan Yardımcılığı, Sporcu Şeref Aylığı ve Vakıfbank Yönetim Kurulu üyeliğinden dolayı üç yerden ücret almaktadır. Ayrıca, eski milletvekili olduğundan dolayı milletvekili emekli maaşı hakkı da bulunmaktadır.

Bu şekilde birden fazla yerden ücret alan iktidar yanlısı isimler yazılı, sözlü ve sosyal medyada sık sık yer almaktadır. Bunların isimlerini burada tek tek açıklamamıza gerek yoktur. Ama Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Politikalar Kurulu Üyesi Yiğit Bulut'un 3 ayrı maaş aldığını ve dernekler ile vakıflardan kazandıklarıyla birlikte toplamda aylık gelirinin 200 bin lirayı bulduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

BUNLARDAN BİRİ DE YERLİKAYA KENDİSİ İÇİN TBMM’DE KANUN BİLE ÇIKARTTI!

Yerlikaya, kendisinin de içinde bulunduğu Dünya, Avrupa ve Olimpiyat şampiyonlarına “Şeref Aylığı Verilmesi” konusundaki kanun teklifi hazırladı. Bu Kanun 24 Haziran 2008'de yasalaştı. Böylece kendisi için kanun teklifi verip yasalaştıran ve kendisine buradan da maaş bağlatan milletvekili unvanını almış oldu.

Cumhurbaşkanlığı bürokratları, başdanışmanları, eski bakan ve milletvekilleri ile yakınları, bakan yardımcıları ve yakınları, birden fazla hatta 4, 5 yerden maaş, ikramiye, huzur hakkı, makam odası, araç ve benzeri pek çok kamu kaynağını şahısları için kullananlar da var!

Cumhurbaşkanı Ekonomi Baş Danışmanı Yiğit Bulut, çeşitli kamu kurumlarından aylık 200 bin lira, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve eşinin ikişer maaş aldıkları ve toplamda aynı aileye 4 maaş girdiğini artık herkes biliyor. Listeyi uzatmaya gerek yok zaten yazılı, sözlü ve görsel basında bunları izlemek mümkün!

GELİR VERGİSİ KANUNUMUZ NE DİYOR?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre birden fazla yerden ücret geliri elde edenlerin gelirlerini birleştirerek beyan edip vergi vermeleri gerekmektedir.

Gelir vergisine tabi tutulacak ücretler Gelir Vergisi Kanunu’nun 61’nci maddesinde;‘’ Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmeyeceği’’ şeklinde düzenlenmiştir.

Aynı Kanunun 103’ncü maddesinde vergi tarifesi artan oranlı düzenlenmiş, yani matrah artıkça vergi oranları da artığı için birden fazla yerden alınan ücretler birleştirilince vergi dilimlerinin artmasından dolayı ödenecek vergi de artmaktadır.

Bazı hallerde de yıl içerisinde iş değiştirenler de birden fazla yerden ücret alma durumunda kalmaktadırlar. Bu nedenle de iki veya daha fazla işverenden ücret alanlar gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar.

Gelir Vergisi Kanunu’nda 7194 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle ücret gelirlerinin yıllık beyanname ile beyan usulünün kapsamı genişletildi. Buna göre, tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan ücret gelirlerinin yıllık beyanname ile beyan edilmesi için;

- Birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birden sonraki işverenden alınan ücretleri toplamının gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı 2020 yılı için 49.000 TL’yi, 2021 yılı için ise 53.000 TL’yi,

- Tek işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, ücret gelirleri toplamı gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı 2020 yılı için 600.000 TL’yi, 2020 yılı için 650 TL’yi,

Geçmesi durumunda beyanı zorunlu olacaktır. Aksi halde vergi kesintisi ile yetinilecektir.Nitekim, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 18/01/2021 tarih ve 38418978-125[5746-2019/4-İ]-E.19396 özelgesi de bu yöndedir.

Buna göre; birden fazla iş verenden ücret alan ve kesinti yoluyla vergisini ödemiş olan, sonraki işverenlerden aldığı ücretlerin toplamı Kanunun’da yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı yani 2020 Yılı için 49.000 TL’yi, aşan Sayın Yerlikaya tamamı kesinti yoluyla vergilendirilen ücretlilerini birleştirerek yıllık gelir vergisi beyannamesi ile 2021 Mart ayında beyan ederek vergisini ödemesi gerekirdi. İnşallah beyan etmiştir! Ha beyan etmediyseVergi Usul Kanunu’nun 371’nci maddesinden yararlansın.İşte sana bir iyilik. Pişmanlıkla beyanname ver, cezadan kurtul!

Etiketler
Vergi