Susuz'da peynir festivali ilgi gördü
Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ve Boğtepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu’nun girişimleriyle eski adı Cilavuz olan Susuz ilçesine geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen peynir festivalinin olumlu etkileri devam ediyor.
Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ve Boğtepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu’nun girişimleriyle eski adı Cilavuz olan Susuz ilçesine geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen peynir festivalinin olumlu etkileri devam ediyor.
Cilavuz Köy Enstitüsü Yerleşkesinde açılan stantlarda Gürcistan, Kars ve Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Anadolu’nun farklı 32 ilinden gelen peynir üreticisi, 47 çeşit peynirlerini sergiledi ve ürünlerini meraklılarına anlatma ve tattırma imkanı buldu.
Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, AK Kars il Başkanı Adem Çalkın ve davetlilerin de katıldığı festivalde Susuz’a özgü yöresel yemekler ikram edildi. İmece usulü yapılan kahvaltının ardından Boğatepe köyü ve Susuz mutfağı da görücüye çıkmış oldu. Vali Öksüz ve beraberindekiler peynir stantlarını gezerek sergilenen peynirleri tadarak bilgi aldı. Katılımcılar başta yöresel müzik eşliğinde olmak üzere gönüllerinde halaylar çekti.
BİR ZAMANLAR CİLAVUZ
Susuz Belediyesinin ev sahipliğinde, Cilavuz Köy Enstitüsü Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen peynir festivalinin ardından, Susuz’un, Cilavuz Köy Enstitüsü ile Türkiye’ye mal olmuş birçok kişinin hayatını yönlendirdiği ve ekmek kapısı olduğu vurgulandı.
Festivalin ardından ilçe halkı tarafından yapılan değerlendirmelerde, Susuz halkının memuriyet dışında tek geçim kaynağının tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürdüğü küçük bir kasaba olduğuna da dikkat çekildi.
Festivalin gerçekleşmesinde emekleri olan ilçe sakinlerinden Hürriyet Zengül Zariç, festivalin ardından yaptığı değerlendirmede, festivalin Kars ve çevresinin en ünlü ürünü olan peynirin tanıtımı için yapılmasının önemine değindi.
Susuz’da tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin günümüz koşullarında gittikçe azalmakta olduğuna vurgu yapan Zariç: “İlçe halkı tarım ve hayvancılık ile geçinemeyecek hale geldi. Özellikle gençler zahmeti çok, getirisi az olan bu işi yapmak istemiyor ve büyük kentlere göç ediyor. Göç, göç te nereye kadar? Herkes kentlerde yaşarsa beslenmenin temelini oluşturan tarım ve hayvancılığı kim yapacak, ne ile besleneceğiz…” dedi.
BU FESTİVAL SUSUZ İÇİN BİR İLK VE BİR BAŞLANGIÇTIR
Boğatepe Çevre Yaşam Derneği’nin Susuz Belediyesi ile gerçekleştirdiği bu festivalin bir ilk ve iyi bir başlangıç olduğunu da belirten Hürriyet Zengül Zariç: “Cilavuz kültürünü, Cilavuz doğasını, mera hayvancılığını Türkiye’ye ve dünyaya anlatmaya devam edeceğiz. Yöre halkının kazancını artırmak, yeniden tarım ve hayvancılığın yapılabilir hale getirilebileceğine dikkat çekmek amacıyla yola çıkılmış bir festivaldi. Bu festival, birkaç gün içinde kadınlarıyla, genciyle büyük bir özveri ve çabayla geniş bir katılımla (eksiğiyle fazlasıyla, yanlışıyla doğrusuyla) gerçekleştirilmiştir. Susuz için bir ilktir, bir başlangıçtır. Çeçilinden patatesine, eriştesinden eveliğine, kazından ısırganına birçok tarım ve hayvancılık ürünlerinden hazırlanan kahvaltı ve öğlen yemekleri ise misafirlerimizi ağırlamak bizim için gurur vericiydi. Yemeklerimizle damaklarda ve kalplerde tad bıraktığımıza inanıyoruz. Cilavuz Köy Enstitüsü kültürüyle gönüllerde taht kurmak, peynir üreticilerinin tanıtımıyla hafızalarda iz bırakmaktı temel amacımız.
BİRLİKTE KAZANMAK, BİRLİKTE YAŞAMAK VE PAYLAŞMAKTI AMAÇ
Birlikte yaşayabileceğimizi, birlikte eğlenebileceğimizi, paylaşabileceğimizi gördük. Festivalin Ev sahipliğini üstlenen Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur’a ve etkinliğin düzenlenmesine vesile olan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu’ya, festivalimizde bizleri yalnız bırakmayan Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, AK Kars il Başkanı Adem Çalkın’a teşekkür ediyoruz.
Festivale gelen Susuz halkına, İstanbul’dan festival için gelen; getirdiği çiçekler ile kadınlara güzel bir jest yapan Gürsel Zariç’e, festival için yiyecekleri hazırlayan, Zeynep Yantemur, Meltem Zeyrek, Nezaket Yarkadaş Işıklar, Nuran Zengi, Meliha Zerman, Gülcan Değer, Kader Yazar, Tülin Yaşbek, Azize Adıgüzel, Gülsen Yamen, Münüre Yamen, Yüca Yantemur, Nurhayat Yamen, Aysel Yahşi, Melahat Savur, Songül Yahşi, Sevgi Yağbakar, Ehligül Özeroğlu, Betül Zariç, Zenüre Okat, Tülay Omurtay, Refiye Zerman, Zühre Zengül, Sevda Orak, Gül Yarıcı, Nazire Pedük, Nuran Çoğdur, Aysel Çoğdur, Ünne Zengül, Zenüre Zengül ,Aliye Yasuk, Hülya Zengül, Sayime Yeğin, Semiye Okat, Hülya Kandil Sayın, Fergül Değer, Pınar Kandil, Nuray Pişket’e teşekkür ediyoruz. Ayrıca yoğunluktan dolayı yazmayı unuttuğum gönüllülerin affına sığınarak, festivali alanı düzenlemesinde görev alan ismini sayamadığım gönüllü gençlere, il dışından gelen katılımcılara, gelemeyip gönülleriyle destekleyen herkese, müzikleriyle insanları coşturan müzisyenlere, çektikleri görüntülerle, haberlerle bizi destekleyen basın mensuplarına teşekkür ediyoruz.
Katılımlarıyla bize güç veren, kooperatifçilik deneyimlerini paylaşan İzmir Büyük Şehir Belediyesi temsilcilerine, peynirde üretim stratejisi, hijyen, pazarlama teknikleri ve gastronomide kullanımına ilişkin panele Kafkas Üniversitesinden Prof. Dr. Mitat Şahin kolaylaştırıcılığında İsviçre’den Andreas Bigler, Tarım ve orman bakanlığından Halil Apaydın, METRO Toptancı marketlerden Murat Gürsel, Ebru Köktürk Oralı’ya, Kars valisi sayın Türker ÖKSÜZ, Kafkas Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Hüsnü KAPU ve eşlik eden misafirlerimize Cilavuz sevdalıları, emekçi kadınlar ve organizasyonu gerçekleştirenler adına teşekkür ederiz. Eksiklerimiz var mı? Vardır. Bir ilktir. Bir sonraki düzenlemeye önerilerinizi, katkılarınızı, katılımınızı bekleriz. Birlikte yapacağız, birlikte yaşayacağız, birlikte kazanacağız… Her şey CİLAVUZ için…