ODTÜ’deki yol tahribatına mahkeme dur dedi!
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eski yönetiminin ODTÜ ve AOÇ arazilerinin içerisinden geçen yol projesine mahkeme dur dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eski yönetiminin ODTÜ ve AOÇ arazilerinin içerisinden geçen yol projesine mahkeme dur dedi. Projeyi yargıya taşıyan Şehir Plancıları Odası, hem yapılması gerekenleri sıraladı hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yönetimine birlikte çalışma çağrısını yaptı.
Ankara'da yıllardır süren yanlış politikalar kent trafiğini içinden çıkılmaz hale getirdi. Eskişehir yolu ve çevresindeki bağlantı yolları üzerindeki trafik yoğunluğu Bilkent Şehir Hastanesi'nin de yapılması ile katlandı.
Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, bugüne kadar yapılan yanlışları mahkemeye taşıdı. Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin eski yönetimi; yine parçacıl yol ve kavşak projelerine yönelmiş ve korunması gereken ODTÜ ve AOÇ arazilerinin içerisinden geçen çok sayıda yol projesi planlanmıştı." denildi.
Oda yaptığı açıklamada şunları ifade etti; "ODTÜ içerisinden geçmesi planlanan yol için 8 Eylül 2017 tarihinde ODTÜ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalanmış, ertesi gün iş makineleri ODTÜ arazisine bir gece vakti girmiş ve ormanda ciddi bir tahribat yaratmıştır. Ankara‘nın kent içindeki en önemli ekolojik alanının tahrip edilmesinin önünü açmıştır.
Söz konusu yol planlarına açtığımız davada yapılan bilirkişi incelemesi doğrultusunda Ankara 9. İdare Mahkemesi planların yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Hiçbir nesnel ve bilimsel gerekçe olmaksızın, gerekli analiz ve ön çalışma yapılmadan sadece noktasal olarak problemleri çözme amaçlı yol ve katlı kavşak projeleri sonucu ODTÜ ormanı zarara uğratılmış ancak hukuksuzluğu açık olan bir projeye mahkeme dur demiştir.
Şehir Plancıları Odası açıklamasında yapılması gerekenleri de sıraladı.
Oda
1- Ankara Büyükşehir Belediyesi bu projeyi durdurmalı, önceki dönemin enkaz haline getirdiği bu ekolojik alanı ağaçlandırmalı ve eski haline getirmelidir.
2- Kent bütününü ilgilendiren ulaşım projeleri bütüncül bir Ulaşım Ana Planı olmadan yürütülmemelidir.
3- Ulaşım problemlerine yönelik projeler kapalı kapılar ardında Belediye bürokratlarının kontrolünde değil, şeffaf ve katılımcı süreçler sonu ortaya çıkarılmalı, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin karar alma süreçlerinde yer alması sağlanmalıdır.
4- ODTÜ yönetimi, tüm Ankara için önemli bir değer olan ODTÜ‘nün korunması için bu ve benzer süreçlerdeki farklı bileşenleri dışlayan ve görmezden gelen tavrını değiştirmeli ve karar alma süreçlerine, öğrenci, mezun, personel ve kentte çalışmalar yürüten meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını da dahil etmelidir.