HAYTAP’tan belediye raporu
HAYTAP İzmir, kent genelindeki belediyelere yönelik seçim sonrası ilk raporunu hazırlıyor. Eksilerin, artıların ve önerilerin yer alacağı raporun ilk olarak CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na sunulması planlanıyor.
31 Mart yerel seçimlerinden bu yana 7 ay geride kaldı. Seçimler sırasında bütün partiler, belediyelerde hayvan haklarına saygılı, ihtiyaçları eksiksiz şekilde karşılayacak çalışmalar yürüteceklerine söz vermişlerdi.
Dokuzeylul.com'dan Özge Günerken'in haberine göre; Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP İzmir temsilcileri de seçim sonrası ilk değerlendirmenin yer aldığı, belediyelere yönelik bir rapor hazırlığı içinde. Belediyelerin verdikleri sözlerin ne kadarını tuttuklarını, hangi konularda eksiklerinin bulunduğunu içerecek olan raporda aynı zamanda çözüm önerileri de sunulacak.
Kılıçdaroğlu’na sunulacak Yaptıkları çalışma hakkında bilgi veren HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Rapor çalışmasının henüz başındayız. Amacımız ne belediyeleri övmek ne de yermek. Bizim asıl hedefimiz hayvanların yaşam haklarını savunmak ve bu noktada belediyelerle iş birliği içerisinde gerekli tüm çalışmaların yapılmasını sağlamak. İzmir’de CHP’li belediyeler ağırlıklı olduğu için rapor çalışmamız tamamlandığında, bunu ilk etapta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunmayı arzuluyoruz. Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde tüm CHP’li belediyelerde Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne uygun çalışmalar yürütülmesi talimatı verilmişti. Biz de bu talimatın ne kadar yerine getirildiğini anlamak için bir sivil toplum örgütü olarak üzerimize düşen denetim vazifesini yerine getiriyoruz” dedi. Önder raporun içeriği ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “Raporda tüm belediyeler ayrı ayrı ele alınacak. Seçim öncesi ve şu anki durum arasında neler değişti, hangi projeler hayata geçti, ne tür iyileştirmeler yapıldı bunlar yer alacak. Ayrıca hangi konularda eksiklik var, verilen hangi sözlerin tutulması zaman alıyor, yine bunları da raporda sıralayacağız. Tabii ki HAYTAP olarak çözüm önerilerimizi de sunacağız. Belediyelerin sınırsız kaynakları olmadığını biliyoruz ancak bizler zaten hayali projelerin değil hayata geçirilebilecek türden çalışmaların peşindeyiz. Hayvanlar için çok makul bir bütçe ayrılarak büyük fark yaratılabilir. O nedenle de maddi sıkıntıların projelerin hayata geçilmesi önünde büyük bir engel olmadığını düşünüyoruz. Yeter ki belediye başkanlarının fark yaratmaya niyeti olsun.”
Kısırlaştırma çok yetersiz İzmir’de sokak hayvanları ile ilgili konularda yaşanan en büyük sıkıntının kısırlaştırma olduğunun da bir kez daha altını çizen Önder, “Maalesef İzmir’de merkezdeki bazı ilçelerde bile halen yeterli kısırlaştırma yapılmasını sağlayamıyoruz. Öncelikle veteriner hekim sayısı yetersiz kalıyor, kısırlaştırma ünitelerinin bulunduğu rehabilitasyon merkezleri olması gerekiyor ki birçok belediyede bu da yok. Geçici bakımevleri maalesef kısırlaştırma ve tedavilerin etkin şekilde yapılması için yeterli değil. Tabii kısırlaştırma ve küpelemenin istenilen seviyede olmamasının bir başka nedeni de hayvanlarının yakalanamaması. Uzaktan atılan uyuşturucu iğnelerle köpekler yakalanmaya çalışılıyor. Bu da çoğu zaman işe yaramıyor. Hayvan kaçıp gidiyor.
Örneğin kaçıp giden bir köpek hamile kalıp doğurduğunda 10 yeni yavru dünyaya gözlerini açıyor. Sayı arttıkça onlara hak ettikleri gibi bakabilmemiz, onları yeterince koruyabilmemiz de mümkün olmuyor. Benim daha önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazdığım bir dilekçe vardı, dikkate alınmadı. Amerika’da hayvanları bir süreliğine bayıltan bir hap var. Ondan getirtebilsek, gönüllü hayvanseverler besleme yaparken kısırlaştırılması gereken hayvanlara bu hapı yemeklerine karıştırarak verebilir. Sonrasında da belediye görevlileri gelip kısırlaştırma için bu canları strese sokmadan, ellerinden kaçırmadan alır. Kısırlaştırma sonrası da mahallesine geri bırakır.
Bunun yanı sıra mesai saatleri dışında çalışacak acil müdahale araçlarının olması gerekiyor. Belediyelerde hayvan ambulansı var ama mesai saati bitince ambulans da hizmet vermiyor. Ama kazalar, acil vakalar mesai saatleri sonrasında da yaşanıyor. Bunun da yeterli hale getirilmesi şart. Sahiplendirmeye yönelik çalışmaların da biraz daha etkin şekilde yapılabilmesi için yeni projelere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Seçim bildirgesinde hayvan hakları vardı Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde kamuoyuna açıkladığı bildirgesinde hayvan haklarına da yer verilmiş; CHP'li belediyelerde Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesinin hayata geçirilmesi için tüm adımların atılacağı belirtilmişti.
Bildirgede; kedi ve köpek gibi sahipsiz sokak hayvanlarının kentlerde hayatlarını sürdürmeleri için gerekli tüm tedbirlerin alınacağı; sokak hayvanlarının sahiplendirilmesine yönelik etkinlikler ve kampanyalar düzenleneceği, belediye birimlerinin tüm bu çalışmaları gönüllü vatandaşlarla birlikte yapacağının sözü verilmişti. Sadece CHP değil AKP, MHP, İyi Parti, HDP de hayvan haklarına yönelik çalışmalar yapacaklarını seçim öncesinde taahhüt etmişti.