Mavişehir’deki Peynircioğlu Deresi'nde ezber bozan dönüşüm
İzmir Büyükşehir Belediyesi küresel iklim kriziyle mücadele kapsamında Peynircioğlu Deresi’nde dönüşüm projesi başlattı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin küresel iklim kriziyle mücadelesi sürüyor. Belediye, karbon emisyonunu düşürmek, yoğun kentleşmenin neden olduğu hava sıcaklığını azaltmak ve taşkın riskini asgariye indirmek için çevreci bir dönüşüm projesi başlattı. Biyoçeşitliliği ve kentteki yeşil alan miktarını arttırmayı da hedefleyen proje için Mavişehir’deki Peynircioğlu Deresi ilk uygulama alanı seçildi.
Beton kullanılmayacak
Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı HORIZON 2020 tarafından desteklenen “Doğa Esaslı Çözümler” projesi kapsamındaki ıslah çalışmaları, derenin Karşıyaka kent merkezi ile Çamaltı Tuzlası’na kadar uzanan bölümünde yoğunlaşıyor.
Bu çalışmalarda beton kullanılmayacak; dere etrafındaki beton kalıp kaldırıldıktan sonra toprak, çelik kafeslerle desteklenecek ve toprağa tohum püskürtülerek yeşil dere duvarı oluşturulacak. Bu duvarın üzerine ise iki kilometre uzunluğunda yeşil bir çit kurulacak. Derenin etrafında, 15 bin metrekaresi karbon tutan bitkilerin oluşmak üzere 40 bin metrekarelik yeşil alan düzenlemesi yapılacak.
Bu alanlara Akdeniz iklimine uygun fidanlar dikilecek, oyun alanları, etkinlik alanları ve güneşlenme terasları kurulacak. Y ağmur suyunun yeraltına karışmasını sağlayacak geçirimli bisiklet ve yürüyüş yolları sayesinde ise deredeki taşkın riski azaltılacak.
Etkinlik alanında 90 metrekarelik meyve duvarı da oluşturulacak. Alanda polen toplamak için uzun yol kat eden arıların ve böceklerin dinlenmesine olanak sağlayacak 10 böcek evi de inşa edilecek.
11 milyon 349 bin TL’ye mal olacak projenin 2020 yılının Temmuz ayında tamamlanması planlanıyor.
Editöre not:
HORIZON 2020 kapsamında “Doğa Esaslı Çözümler” projesi 2017’de 39 uluslararası proje arasından seçilerek 2,3 milyon Euro hibe almaya hak kazandı. Böylelikle İzmir, İngiltere’nin Liverpool ve İspanya’nın Valladolid şehirleriyle birlikte öncü ve uygulayıcı şehir oldu.