Muhittin Böcek: Konyaaltı Sahil Projesi Alkoçlar'a neden 28 yıllığına verilmiştir?
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı Sahil Projesi'nin işletme ihalesinin iptaline ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, bugün yaptığı basın toplantısında işletme ihalesini iptal ettiği Konyaaltı Sahil Projesi'nin Hülya Koçyiğit'in damadı Ender Alkoçlar'ın sahibi olduğu firmaya verilmesiyle oluşan zarara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Başkan Muhittin Böcek, Antalya'da yap-işlet-devret modeliyle yapılan park ve sahil düzenlemelerinden örnekler vererek, bu projelerin yatırım yapılarak işletmelerinin 10 yılla sınırlandırıldığını söyledi. Başkan Böcek, "Konyaaltı Sahil Projesine bir kuruş yatırımı olmayan Alkoçlar'a neden sadece işletme işi 28 yıllığına verilmiştir?" diye sordu.
Muhittin Böcek, yürütmeyi durdurma kararı alındığı yönündeki bir soruya "Resmi olarak belediyemize yazı girmemiştir. Duyumlarımız vardır. Ancak belediyemizin bilgi ve belgeleri henüz mahkemeye sunulmamıştır. Yüce Türk adaletine güvenimiz tamdır" dedi.
Muhittin Böcek'in açıklamaları şöyle:
"Yaptığımız incelemeler sonucu, Sayıştay 2018 denetim sonuç raporu, İçişleri Bakanlığı özel teftiş raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı tespitleri, Büyükşehir Belediyesi iç denetim birimi ve daire başkanlıkları raporlarına dayanarak 20 Ocak 2020'de ranta dur dedik. 2 defa 129 milyon bedelle yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkılan, daha sonra belediye tarafından 254 milyon liraya tamamlanan Konyaaltı Sahil projesinden elde edilen kira geliri, bırakın yatırımı karşılamayı işletme giderinin bile altında kalarak 2 yılda 15 milyon lira zarara yol açmıştır. Sizlere paralarımızın nerelere harcandığını göstermek isterim.
Bir beton duba 2 yıl önce KDV dahil bin 50 liradır bir tanesi, 2020 yılı fiyatına göre KDV dahil 53 lira 10 kuruştur. 1 milyon 838 bin lira iki yıl önce harcamıştır. Arı figürlü bitki heykeli 80 bin 240 lira tanesi, 4 tane alınmış 320 bin 960 liraya, 2020 fiyatı tane fiyatı 9 bin 440 liradır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimlere nasıl gitmiştir? Sokak antrenman parkuru bir adet 2018 fiyatı 619 bin 500, 2020 fiyatı 13 bin 393 lira. Oyun elemanı 9 adet 34 bin 839 lira, 313 bin lira harcanmış, 2020'de adet fiyatı bin 475 lira. Bu paralar nereye gitmiştir tüyü bitmemiş yetimin hakkı kimlere verilmiştir?
Antalya'mızda belediyeler tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılan birçok örnek mevcuttur. Örneğin, Atatürk Parkı, Beach Park, Konyaaltı Belediyesi Sahil düzenlemesi, Lara Beach Park gibi... Ayrıca bu örneklerde yap -işlet devret modeli yatırım yapılmış, 10 yıl ile sınırlandırılmıştır. Konyaaltı Sahil Projesine bir kuruş yatırımı olmayan Alkoçlar'a neden sadece işletme işi 28 yıllığına verilmiştir? Daha önce yap-işlet-devret modeli ile açıklanan ihalelerde aranmayan şartlar sadece işletme ihalesinde aranmıştır. Kamu yararını gözetilmemiş rekabet koşulları oluşturulmamıştır. Antalya halkının geleceği ipotek altına alınmıştır, bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Burada karşı çıkanların telaşlarını çok iyi anlıyorum. Yandaş basına haber yaptıranları Antalyalı hemşehrilerim affetmeyecektir. Yanlışları 31 Mart'ta sevgili Antalyalılar göstermiş yanlış yapanları sandığa gömmüştür.
Yürütmeyi durdurma nihai bir karar değildir. Resmi olarak belediyemize yazı girmemiştir. Duyumlarımız vardır. Ancak belediyemizin bilgi ve belgeleri henüz mahkemeye sunulmamıştır. Yüce Türk adaletine güvenimiz tamdır.
Vatandaşlarımzın dertlerine derman olacağımıza, her kuruşun hesabını vereceğimizi söyledik. Yapılması gereken ne varsa tüm Antalyalılar belediyenin tüm çalışmalarını, tüyü bitmemiş yetimin hakkını nasıl koruduğumuzu göreceklerdir.
Geçmiş dönemde 3 kez Meclis'te konuşma yapılmıştır. Paramız olsa kendimiz yapardık. Yap-işlet-devretler var, deyip yetkiyi öyle vermişlerdir. 129 milyon da bütün işletme giderleri yükleniciye aittir. Ama iki defa ihaleye çıkılıyor kimse ihaleye girmiyor. Büyükşehirden yetki almadan 28 yıllık ihale veriliyor. Bu adam bir kuruş yatırım yapmadan sadece kira topluyor. Böyle bir mantık yok.
Belediye başkanlarıyla cumhurbaşikanımıza gittiğimide Türkiye'de borçlu 5. borçlu büyükşehir belediyesi olduğumuzu söyledik.
Bir kuruş vermediği halde sevgili Antalyalıların, hemşehrilerimin geleceğini 28 yılını ipotek altına alıyorsunuz? Telaşları o zaten. Bundan sonraki süreçte, önümüzdeki günlerde bize gelen resmi yazı karşılığında hukuk işleri daire başkanlığımız, ilgili arkadaşlarımız tüm belgelerimizi mahkemeye sunacağız. Oradan çıkacak karara bakacağız ama bu sadece burayla değil Antalya'mızın, Gazipaşa'da Kaş'a kadar yapılan bütün yanlışlar varsa da onu da düzeltmeye devam edeceğiz."