AKP'li Bergama Belediyesi'nden cemevleri kararı

AKP'li Bergama Belediyesi cemevlerine ibadethane statüsüne verilmesi kararını reddetti. Alevi örgütlerinden tepki geldi.

AKP'li Bergama Belediyesi'nden cemevleri kararı

Bergama Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısında Cemevlerine ibadethane statüsüne verilmesi alınan karar ile reddedildi.

Evrensel'den Eda Aktaş'ın haberine göre, Bergama Belediyesi 2020 Ocak ayı meclis toplantısında CHP'li ve İYİ Parti'li belediye meclis üyeleri Bergama Cemevinin imar planlarına Cemevi olarak işlenmesi ve ibadethane olarak kabul edilmesi talebiyle önerge sunmuştu.

Şubat ayı toplantısında ise sunulan önerge imar komisyonu ve hukuk komisyonunun raporları gerekçe gösterilerek reddedildi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Bergama Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Aytaç Ural, "İmar komisyonu Karayollarının konuyla ilgili görüşünü gerekçe göstererek talebi imar yasalarına uygun bulmamıştır. Hukuk komisyonu ise Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin belediye meclisinin görev ve sorumluluk alanında olmadığını belirtmiş. Ancak buranın bir Cemevi olduğunu ve ibadethanelere ne gibi hizmet ve destek veriliyorsa buraya da gerekli hizmet ve desteğin verilmesi gerektiğini, bunun yasalara uygun olduğunu da ifade etmiş" diye anlattı.

"KURUMLARIN GÖRÜŞLERİ VE ÖNERİLERİ DİKKATE ALINMADI"

Alınan kararın Bergama'da yaşayan Alevileri tatmin etmediğini dile getiren Ural, "Karar alınırken konu komisyonlarda yeterince irdelenmemiş, konuyla ilgili Alevi kurumlarının görüşleri ve önerileri dikkate alınmamış, bundan önce konuyla ilgili alınan kararlar gerektiği gibi incelenmemiştir. Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ve Alevilere, diğer inançlara mensup yurttaşlara tanınan hakların tanınması merkezi hükümetin ve meclisin görev ve sorumluluk alanındadır. Alınan karar Bergama Alevi toplumunu tatmin etmese bile Bergama Belediyesi Cemevlerine hizmet ve destek vereceğini beyan etmiştir. Bu beyanat hukuki ve bağlayıcıdır" dedi.

"CEMEVLERİNİN STATÜSÜNÜ TARTIŞMAK ANLAMSIZDIR"

"Alevilerin ibadethanesi Cemevleridir, bunu tartışmak gereksiz ve anlamsızdır" diyen Ural, "Bir yerin ibadethane olup olmadığına karar vermek o toplumun inancıyla alakalıdır. Yani o toplum burası benim ibadethanemdir diyorsa kimse reddedemez. Buna dair de onay beklemek anlamsız. Ama bizim toplumsal olarak eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz. Diğer inançtan bireyler devletin olanaklarından ne kadar faydalanıyorsa, hem siyasal hem hukuksal hem de ekonomik haklardan faydalanmak istiyoruz. Alevi kurumları ve Alevi toplumunun konuyla ilgili girişimleri ve mücadelesi devam edecektir" diye konuştu.

DİKİLİ BELEDİYESİ CEMEVLERİNE İBADETHANE STATÜSÜ VERDİ

Öte yandan Dikili Belediyesi Şubat ayı meclisi toplantısında ise Dikili merkez ve köylerinde bulunan Cemevlerine ibadethane statüsü verildi.

Meslic toplantısında konuyla ilgili söz alan AKP meclis gurubu başkanı "Yasalarda Cemevleri ibadethane olarak belirtilmemiş, ilk önce yasal değişiklik yapılması lazım. Biz Cemevlerinin yapılmasına karşı değiliz fakat ibadethane statüsünün verilmesine karşıyız" sözlerine toplantıyı dinlemeye gelenler tepki gösterdi.

Meclisin CHP'li komisyon üyesi ise, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Cemevlerinin ibadethane olduğunu kabul etti. Anayasanın 90. maddesine göre onun aldığı karar yasaların da üzerindedir. Bu nedenle Cemevleri de Alevilerin ibadethaneleridir. Buna ancak bu inanca sahip olan Aleviler karar verebilir" diyerek cevap verdi. Yapılan oylama sonucu Dikili Belediye Meclis üyeleri oy çokluğu ile Cemevlerine ibadethane statüsü verme kararı aldı. Verilen bir başka önerge ile de yaşanan deprem ve doğal afetler göz önüne alınarak 'Deprem ve afet komisyonu' kurulması oy birliği ile kararlaştırıldı.

Etiketler
Alevi