Mersin'de 7 noktada çocuklara hakları anlatıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, 1989 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde 7 noktada düzenlediği etkinliklerde çocuklara hakları anlatıldı.

Mersin'de 7 noktada çocuklara hakları anlatıldı

Çocukların ortak mesajı; “Hayır Deme Hakkımız Var, Haklarımıza Dokunma” oldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde kentin 7 noktasında düzenlediği etkinliklerde çocuğun eğitim, sağlık, dinlenme ve eğlenme gibi temel haklarının yanı sıra ayrım gözetmeme, çocuğun çalıştırılmaması, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama, gelişme ve katılım gibi hakları anlatıldı.

Çocuklar etkinliklerde hem oyunlar oynadı hem de haklarını öğrendi. Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Projesi kapsamında kırsaldan kente gelen sporcu kız çocukları ise sahaya indi ve haklarını tek tek saydı. Çocukların ortak mesajı; “Hayır Deme Hakkımız Var, Haklarımıza Dokunma” oldu.

Tarım işçilerinin çocuklarına haklarından bahsedildi

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği etkinliklerin bir ayağı Tarsus İlçesi Atgirmez Mahallesi oldu.

Büyükşehir, tarım arazilerinde çalışmak için 90’lı ve 2000’li yıllarda dış göçle kente gelen ve bölgeye yerleşen tarım işçilerinin çocukları için mahalleye bir ‘oyun evi’ kazandırmıştı. Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Büyükşehir Belediyesi’nde görevli Av. Nida Gamsız, tarım işçilerinin çocuklarına oyun evinde haklarını anlattı.

Çocuk hakları kreşlerde oyunlarla anlatıldı

Adile Teyze ve Münir Özkul Kreşleri’nde de etkinlikler gerçekleşti. Büyükşehir, söz konusu iki kreşi bu yıl içerisinde hizmete açmıştı.

Kreşlerden birisi dezavantajlı vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Toroslar İlçesi Halkkent Mahallesi’nde, diğeri ise Sebze ve Meyve Toptancı Hali’nde kurulmuştu. Dünya Çocuk Hakları Günü’nde de bu kreşlere özel programlar hazırlandı. Kreşlerdeki çocuklara hakları oyunlarla anlatıldı.

Roman çocuklar da haklarını öğrendi

Av. Nida Gamsız, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nda ise Dünya Çocuk Hakları Günü ve ‘Erken Yaşta Evlilikleri Önleme Projesi’ kapsamında insan hakları ve çocuk haklarını Roman çocuklara anlattı.

Üretici kadınların çocukları yaşıtlarına hediye gönderdi

Mut Taşhan Üretici Kadın Pazarı’ndaki çocuklarla yapılan taş boyama atölyesinde çocuklar taşları boyayarak insan figürleri çıkarttı ve beyaz bir kâğıda çizdikleri dünya resminin etrafına yapıştırdı.

Üretici kadınları atölyede hazırladığı çalışmaları Adile Teyze ve Münir Özkul kreşlerindeki yaşıtlarına gönderdi. Kent merkezindeki yaşıtları hediyelerle fotoğraf çektirdi ve ortaya anlamlı görüntüler çıktı.

Farklı mahallelerdeki çocuklar Etkinlik Merkezi’nde buluştu

Büyükşehir’in Mersin Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde ise pandemi tedbirleri alınarak eğlenceli ve bilgilendirici aktiviteler düzenlendi. Mersin Barosu’yla birlikte yapılan Çocuk Hakları etkinliğinin ardından çocuklarla zumba, ‘Çocuk Olmak’ adlı yaratıcı drama ve temassız sokak oyunları etkinlikleri gerçekleşti.

Kız çocukları hep bir ağızdan “Hayır Deme Hakkımız Var, Haklarımıza Dokunma” dedi

Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ise “Kır Çiçekleri Projesi” kapsamında kırsal mahallelerden kent merkezine gelen çocuklarla bir farkındalık çalışması gerçekleştirdi.

Kırsalda yaşayan ve spora yetenekli 60 kız öğrenci proje kapsamında kent merkezine getirilmişti. ‘Eğitimde fırsat eşitliği’ sağlanan kız çocukları yeteneklerini kent merkezinde sürdürecek ve masrafları Büyükşehir tarafından karşılanacak. Macit Özcan Spor Kompleksi’nde konuk edilen ve Dünya Çocuk Hakları kapsamında sahaya inen çocuklar ellerindeki pankartlara haklarını yazdı. 11-13 yaş aralığındaki çocuklar yaşama, gelişme, sağlık ve eğitim gibi haklarını tek tek dile getirdi. Çocukların ortak mesajı ise “Hayır Deme Hakkımız Var, Haklarımıza Dokunma” oldu.

Etiketler
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Birleşmiş Milletler