Vahap Seçer'den müfettiş yorumu: Herkes gelip, bizi didik didik edebilir
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ocak Ayı Toplantısı’nın İkinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında bazı meclis üyeleri Büyükşehir’in ihalelerinin kendilerinden önce basına yansıdığı iddiasında bulundu.
Başkan Seçer, verilemeyecek hiçbir hesaplarının olmadığını vurgulayarak, “Herkes gelip, bizi didik didik edebilir. Verilmeyecek hiçbir hesabımız yok. İhale öyle olmuş, böyle olmuş, doğrudan temin yapılmış. Ben yönetime geldiğimde 3 ayda 42 milyon doğrudan temin vardı bu belediyede; eser kalmadı” dedi.
Gündemde Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik bir algı yönetimi olduğunu ifade eden Seçer, “Benim alnım açık, benim yönetimimin, belediyemin alnı açık. Buyursunlar didik didik oraları araştırsınlar. Buradan da duyuruyorum; 2 tane müfettiş yetmez, 14 tane müfettiş gelsin, 24 tane müfettiş gelsin” diye konuştu. Seçer, “Yalnız, aynı hassasiyeti sadece bizim belediyelerimize değil, diğer siyasi partilere mensup belediyelere de göstersinler. O zaman derim ki bu ülkede hukuk var, bu ülkede adalet var. Böyle tek taraflı, elimizi, ayağımızı bağlayın, üzerimize salvo. Bu demokrasilerde olmaz, bu hukuk devletinde olmaz. Buradan da bu mesajı kim alırsa alır” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Ocak Ayı Toplantısı’nın İkinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıda bazı Meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ihalelerle ilgili bilgilerinin olmadığını, ihaleleri basından duyduklarını savundu. Verilemeyecek hiçbir hesaplarının olmadığını vurgulayan Başkan Seçer, “Herkes gelip, bizi didik didik edebilir. Verilmeyecek hiçbir hesabımız yok. Benim alnım açık, benim yönetimimin, belediyemin alnı açık. Buyursunlar didik didik oraları araştırsınlar. Buradan da duyuruyorum; 2 tane müfettiş yetmez, 14 tane müfettiş gelsin, 24 tane müfettiş gelsin” dedi.
“Meclis’i, Meclis Çalışma Yönetmeliği’ne göre yönetmek durumundayım”
Toplantıda gündem maddelerine geçilmeden önce bazı üyelerin Meclis gündemine taşımak istediği önergeler konuşuldu. Başkan Seçer, önergeleri neden Meclis gündemine alamayacaklarını açıklarken, Meclis’i ilgili yönetmeliğe göre yönetmek zorunda olduğunu hatırlattı. Seçer, “Meclis’i ilgilendirmeyen konularda önerge kabul edemiyoruz. Önergeleri de inceledim. Genelde idari konuları içeren konular ve meclisin gündemine taşımamı gerektirmeyen konular. Önergeleri yine incelemeye alacağız. Meclis’in gündemine taşıyacağımız konularsa tabi ki memnuniyetle taşırız” diye konuştu. Meclis üyelerinin önergelerin gündeme alınması ısrarı üzerine Başkan Seçer, “Mecliste her şeyi görüşme, konuşma, müzakere etme, tartışma taraftarıyım. Gizlediğimiz, sakladığımız, bir köşesinden tutup kimsenin görmemesi için üstünü örttüğümüz hiç bir konumuz yok. Bizim burada yaptığımız yöntem tartışması. Ben Meclis’i, Meclis Çalışma Yönetmeliği’ne göre yönetmek durumundayım. Burada yöntemimizi kendimiz belirleyemeyiz. Yöntemler belli” dedi.
“Biz, bize sorulan soruları her anlamda, her alanda yanıtlıyoruz”
Gündeme alınmasını istedikleri önergelerle ilgili konuşan MHP Tarsus Meclis Üyesi Mahmut Tat, “Belediyemizin yapmış olduğu ihalelerle ilgili biz Meclis üyeleri olarak A’dan Z’ye hiçbir haberimiz olmadan basından takip edebiliyoruz. Son yaşanan olaylar bayağı bir ülke genelinde gündeme oturdu araç kiralaması ile ilgili. Bunu soruyorlar cevap veremiyoruz” dedi. Başkan Seçer ise, “Biz, bize sorulan soruları her anlamda, her alanda yanıtlıyoruz. Sadece bugün bu önergeyle ‘nerede ne ihale yapıyorsunuz?’ diye bana sormadınız. Bana deyin ki; ‘akaryakıt ihalesi ne oldu?’ Ben bunları size anlatayım ama yasada, kanunda, yönetmelikte böyle her yaptığım işi, aldığım idari kararı Meclis üyelerine göndereceğim diye bir zorunluluğum yok. Sorulursa söylerim” diye konuştu.
“Gündemde Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik bir algı yönetimi var”
Başkan Seçer, Büyükşehir’in ihalelerinin açık ihale şeklinde yapıldığını hatırlatarak, kim daha düşük fiyat verirse ihalenin onda kaldığının altını çizdi. Seçer, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Şimdi, ihale yasasını anlatmama gerek yok. Efendim araç ihalesi; ‘yandaşına vermiş!’ Ya adam da biraz izzetinefis olur. İzzetinefis olurken de birazcık zeka kırıntısı olur. Ya bu açık ihale! Be zeka yoksunu adam bu açık ihale! EKAP’a giriliyor, erler meydana çıkıyor, şartname ortada, kim daha düşük fiyat verirse onda kalıyor. Sizin haberiniz vardır bu kadar bilgi sahibisiniz. Hangi gazetenin bu haberi yaptığını da biliyorsunuz. Müfettiş, mülkiye müfettişi Belediye’deydi. Sanıyorum dün ayrıldı ya da bugün ayrılacak. Herkes gelip bizi didik didik edebilir. Verilmeyecek hiçbir hesabımız yok. İhale öyle olmuş, böyle olmuş, doğrudan temin yapılmış. Ben yönetime geldiğimde 3 ayda 42 milyon doğrudan temin vardı bu Belediye’de. Eser kalmadı. Eğer yolsuzluk yapılacaksa biz onların tedbirlerini almazdık Sayın Tat. Biz hesap vermeyelim demiyoruz. Yani bunu niye söyledim? Bana direkt deseydiniz ki; ‘Son gelişmeleri bir tarafa bırakalım, genelde bu ara Belediye yatırımlara yöneldi, birçok da ihale yaptınız, bize bir bilgilendirme yapın.’ Ama diyorsunuz ki ‘Gazetede şöyle oldu, gündem böyle oldu.’ Gündemde bir şey yok. Gündemde Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik bir algı yönetimi var. Benim alnım açık, benim yönetimimin, belediyemin alnı açık. Buyursunlar didik didik oraları araştırsınlar. Buradan da duyuruyorum; 2 tane müfettiş yetmez, 14 tane müfettiş gelsin, 24 tane müfettiş gelsin. Sadece bizim ihaleler araştırılmıyor, müfettiş çok maşallah. Her konuda araştırılıyor. Buyursunlar araştırsınlar. Yalnız, aynı hassasiyeti sadece bizim belediyelerimize değil, diğer siyasi partilere mensup belediyelere de göstersinler. O zaman derim ki bu ülkede hukuk var, bu ülkede adalet var. Böyle tek taraflı, elimizi, ayağımızı bağlayın, üzerimize salvo. Bu demokrasilerde olmaz, bu hukuk devletinde olmaz. Buradan da bu mesajı kim alırsa alır.”
“Para verme konusunda pek bonkör değilsiniz ama para almada acayip bonkörsünüz”
Başkan Seçer, bir derneğe nakdi para yardımı ile ilgili getirilmesi istenen önergeye de yanıt vererek, “Bunlar parasal konular, bunlar bütçeyi ilgilendiren konular. Kanun açık. Bütçeyi etkileyecek, gelir azaltıcı, gelir artırıcı bir konuda meclis karar alamaz. Ancak temenni edebilirsiniz, talep edebilirsiniz, bir öneri getirebilirsiniz. ‘Pandemi ile ilgili bazı ilave tedbirlerimiz olacak’ deniyor. Güzel, ama şimdi Meclis’in de bir şeyi var; bunu latife de kabul edebilirsiniz ama gerçek. Para verme konusunda pek bonkör değilsiniz ama para alma, isteme konusunda maşallah acayip bonkörsünüz. Her yere para dağıtabiliyorsunuz ama belediye sıkıntıda olduğu zaman da biraz bizi tek kulağınızla dinliyorsunuz. Etkileniyorsunuz bazı şeylerden” diye konuştu.
“İlçe belediye başkanlarımız lütfen kırsal mahallelerimizi belirleyin”
Önerge olarak sunulan konulardan birisi de ilçe belediyelerinin sınırları içerisinde kalan kırsal mahallelerin belirlenmesi konusu oldu. Kırsal mahallelerin belirlenmesi çalışmalarını bitirmelerini isteyen Seçer, “İlçe belediye başkanlarımız lütfen kırsal mahallelerimizi belirleyin, çalışmalarınızı tamamlayın, bize iletin. Beraber bir heyet kuralım oturalım üzerinde tartışalım. Önergeye gerek kalmadan bu da halledilmiş oldu” dedi.
Seçer, esnafa destek konusunda hassasiyet gösterdiklerini anlattı
Meclis Üyesi Mahmut Tat, halkın Mersin esnafından alışveriş yapması için esnafın billboardlarda kendi reklamlarını yapmasına fırsat verilmesini istedi. Başkan Seçer ise “Talebi olan STK’lar ya da idare, Valilik’tir, bir başka kurumdur. Onların talebi üzerine imkanlar dâhilinde biz onlara da veriyoruz. Örneğin ESOB, bizden böyle bir talepte bulunduğu zaman zaten yok demiyoruz, demedik bugüne kadar. Örneğin Valilik ya da bir başka kurum; Müftülük, Milli Eğitim. Herkes bizden talep ediyor. Burada bir sorun yok. Parasız kullansınlar. Yani ESOB, öyle bir çalışmaları varsa, buradan da, ekranlardan da duysun. Ben zaten yardımcı olurum, bunu kendileri de biliyor” dedi.
Yapılan esnaf yardımlarını üyeler ile müzakere ederek Meclis kararı ile aldıklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Biz bazı yardımlar yaptık. Bu yardımları kendimize göre ‘ben öyle istiyorum’ diye yapmadık. Hesap yaptık, kitap yaptık, bütçeye, kanuna, çıkan genelgelere baktık. Biz bu çerçevede bu kararları alıyoruz. Örneğin ben kira terkin edebilir miyim? Hayır, edemem. Ama bir genelge ya da bir kanun çıkıyor biz de bu kanuna dayalı olarak; ‘bizim teklifimiz bu’ diyoruz. Kanundan aldığımız yetkiyi kullanarak elimizden geldiğince, bütçemizin elverdiği, izin verdiği her şeyi yapıyoruz. Siz de destek oluyorsunuz, Bu şekilde yürüyor. Ama şimdi siz bir önerge getirdiniz bana. Bu ne olacak, neyi çözecek? Hiçbir şeyi çözmeyecek. İmkan dâhilinde biz oturacağız idare olarak; ‘şunu da yapalım’ deyip, sizin onayınıza sunacağız zaten” diye konuştu.
Halk Kart ile esnafa destek devam ediyor
Esnaf için yapılan su faturası ödeme yardımı, kiraların terkini, vizelerde yapılacak indirimler, kira bedellerinin ertelenmesi gibi yardımları hatırlatan Başkan Seçer, Halk Kart ile esnafa desteği sürdürdüklerini vurgulayarak, “Şu anda yaklaşık olarak 1,5 milyon lira her ay Mersin’in mahalle bakkalına gidiyor. Bu önemlidir. En son geçen toplantıda Refakatçı Evi konusu vardı. Sağ olun. Komisyon destek oldu, Meclis destek oldu. Biz dedik ki bunu oteller aracılığı ile yapalım, pandemiden dolayı oteller etkilendi. Hiç olmazsa onlara bir destek olsun. Hep bunları bilerek, düşünerek yapıyoruz. Geçen yıl 1 milyon 200 bin paket süt dağıttık ve bir kooperatif üzerinden alıyoruz. O kooperatif de üreticilerden toparlıyor onu. 1,5 milyon pakete çıkarttık. Bu ürün buranın ineklerinden elde edilen süt, buranın üreticisinin ürettiği süt. Yani çok hassasiyet gösteriyoruz” diye konuştu.
Seçer, ayrıca, Koronavirüs dolayısıyla hayatını kaybeden Büyükşehir Belediyesi AKP Meclis Üyesi Halit Çortul’a da rahmet dileklerini iletirken, ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diledi.