Buca taş ocağına karşı direniyor
Buca Kırıklar Mahallesi'nde özel bir şirket tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı mücadele sürüyor.
İzmir Buca’nın Kırıklar Mahallesi’nde yöre halkının geçim kaynağı olan zeytin ve tarım arazilerine çok yakın bir mesafede özel bir şirket tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı mücadele sürüyor.
Buca Belediyesi’nin “ ÇED Raporu gerekli değildir karanının iptali” istemiyle açtığı dava zaferle sonuçlanırken, belediyenin “ruhsat iptali” istemiyle açtığı dava için ise bilirkişi incelemesi yapıldı. Yöre halkı dört gözle bilirkişi heyeti tarafından hazırlanacak raporu beklerken, taş ocağı madenine karşı olduklarını bir kez daha vurgulayarak “Köyümüzün oksijen kaynağı ormanımızı, yaşam kaynağımızı taş ocağına bırakmayız” diye haykırdı.
Buca Belediyesi, Buca Kırıklar Mahallesi’nde açılmak istenen maden ocağı ve kırma eleme tesisine karşı yöre halkıyla birlikte davasını sürdürüyor. Belediye açtığı davada; bölgede yapılması planlanan II-A Grubu Maden( Kalker) Ocağı ve Kırma- Eleme Tesisi’nin çevresel olumsuz etkilerinin bölgedeki halkın sağlığı ve doğal çevre üzerinde olumsuz etkileri olacağını, etkilenecek alanın 25 hektarın üzerinde olması ve proje alanının 300 metre mesafede ekili tarım alanı ve zeytinliklerin olması nedeniyle ÇED Raporu gerekli olduğu iddiasını sunmuştu. Tesisin Buca Kırıklar Mahallesi’ne çok yakın mesafede olduğu, dinamitle patlatma yapılacak sahadan kopacak olan taşların köy halkı için yaşamsal tehlike oluşturacağının da belirtildiği dava dosyasını değerlendiren 3. İdare Mahkemesi “ ÇED Raporu gerekli değildir” kararını iptal etti. Belediyenin taş ocağı ruhsatının iptali için açtığı dava için ise 1. İdare Mahkemesi bilirkişi heyeti atadı. Heyet bölgedeki incelemesini yaparken, şimdi gözler hazırlanacak rapora çevrildi.
Köylerinin 1700 metre yakınında yapılması istenen taş ocağını istemediklerini vurgulayan vatandaşlar, “Yaşam alanımızı korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biz buraya taş ocağı yapılmasını istemiyoruz. Çoğumuz zeytincilik ve tarım ile geçimimizi sağlıyoruz. Köyümüz temiz havası ve doğal güzellikleriyle kentin dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor. Bu ocak açılırsa hem geçim kaynağımızdan, hem de temiz havamızdan olacağız. Patlatacakları dinamitler hayatımızı tehlikeye sokacak. Maden doğadan ve bizlerin hayatından değerli mi” diye konuştu.