Sefarad Kültür Festivali'ne yoğun ilgi

Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl ilkini düzenlenen ‘İzmir Sefarad Kültür Festivali’ sona erdi.

Sefarad Kültür Festivali'ne yoğun ilgi

Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl ilkini düzenlenen ‘İzmir Sefarad Kültür Festivali’ sona erdi. 1492 yılında İspanya’yı terke zorlanarak İzmir’e yerleşmiş Sefarad Yahudilerinin kültürlerinin tanıtıldığı festival yoğun ilgi gördü.

İzmir Seferad Kültür Mirası Derneği ve İzmir Musevi Cemaati Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilen festival kapsamında Yahudilerin kutsal Hanuka Bayramı da kutlandı. İki gün süren organizasyonda Sefarad müziği dinletisi, konserler, Sinagoların ziyareti, Sefarad gelenekleri ve mutfak atölyesi gibi bir dizi etkinlik yer aldı.

HANUKA BAYRAMI KUTLANDI

İzmir’de yaşayan Sefarad toplumunun kültürünü daha yakından tanıtmaya yönelik gerçekleştirilen etkinliği Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar, İzmirli Yahudileri ve çok sayıda kişi takip etti. İlk kez düzenleniyor olmasına rağmen yoğun ilgi gören festivalin açılışı 8 Aralık Cumartesi günü yapıldı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Abacıoğlu Han’da Şair Asuman Susam yönlendiriciliğinde ‘Türkiye’de Yahudi Olmak: Bir Deneyim Sözlüğü’ kitabının yazarlarından Raşel Meseri ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. Ardından Sinyora Sinagogu’nda Hanuka Bayramı (Işık Bayramı) töreni düzenlendi. İzmir Sefarad geleneğinde Hanuka Bayramı’nın nasıl kutlandığı anlatıldı. Dualarla son bulan tören sonrası Popüler Sefarad Müziği Dinletisi ve ardından Algazi Sinagogu’nda İshak Algazi Anısına onun bestelerinden oluşan muhteşem bir konser verildi.

SİNAGOGLAR GEZİLDİ

Festivalin ikinci günü sabahın erken saatlerinde Kemeraltı Çarşısı içinde yer alan Sinagogların ziyaretiyle başladı. Önceden rezervasyon yaptıran 300 kişi gruplar halinde Havra Sokağı çevresinde yer alan sinagogları gezdi. Dünyada aynı alan içinde bir birine en yakın sinagog olma özellikleriyle bilinen Algazi, Sinyora, Şalom Sinagogları ile yine yürüme mesafesinde olan Bikur Hali ve Portekiz Sinagogları gezildi. İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar’ın rehberliğinde yapılan gezide sinagogların tarihi, Sefaradların gelenekleri, dini inanışları, İspanya’dan İzmir’e gelişleri, bayramları, yemek kültürleri gibi konular hakkında bilgiler verildi. Sinagog gezilerinin ardından profesyonel rehber ve yazar Sara Pardo, Sinyora Sinagogu’nda düzenlenen söyleşide Sefaradların geleneklerini, aile yapılarını, dini alışkanlıklarını, kültürel özelliklerini anlattı. Keyifli etkinliğin ardından Abacıoğlu Han’da Sefarad Mutfağı’ndan örneklerin verildiği Mutfak Atölyesi ‘nde birbirinden lezzetli yemekler pişirildi ve tadımları yapıldı. Alaçatı'da Tarla Alaçatı restoran işletmecileri Vito ve Lara Abuaf çiftinin şefliğinde patates püreli fırında ıspanak, pırasa köftesi, kurufasulyeli etli yaprak sarması ve tatlı olarak; turunç tatlısı, cevizli- bademli Travados isimli tatlı ve içecek olarak da sübye ikram edildi. Mutfak Atölyesi ile Sefarad Mutfağı da yakından tanınmış oldu.

DEVAMI GELECEK

Günün son etkinliği ise Sinyora Sinagogu’nda ‘Opera sanatçısı Linet Şaul’dan Sefarad Kantikaları’ konseriyle Sefarad Müziği ziyafeti sunuldu. Linet Şaul’a piyanist Özlem Ebesek, kemanda Çağla Sayın eşlik etti. Konserin sunumunu ise Kamilya Şual yaptı. Konser öncesi İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar 8 gün güren Hanuka Bayramı’nın da son günü olması nedeniyle bayramın her gününü temsil eden 9 kollu şamdandaki mumları yakarak ışıklı, sağlıklı, mutlu, barış ve dostluk içinde güzel günlerin geçirilmesi dileğinde bulundu. Azar, festivale ve bayram kutlamalarına katılan herkese teşekkür etti. Müziği, mutfağı, gelenekleri ile dünyada tek olan, İzmir’e özgü bir ‘Sefarad Kültürü’nün tanıtıldığı festivalin yoğun katılımla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, “ilkini gerçekleştirdiğimiz bu güzel festivali gelecek yıllarda da devam ettireceğiz” dedi.

Etiketler
İzmir