Kadir Albayrak: Tekirdağ insan odaklı bir model ile büyüyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Kadir Albayrak, yeni döneme ilişkin projelerini anlattı.

Kadir Albayrak: Tekirdağ insan odaklı bir model ile büyüyor

Türkiye’nin en hızlı gelişen ve yaşam standartları en yüksek iller arasında yer alan Tekirdağ’da dev projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Halkımıza verdiğimiz sözleri gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Büyükşehir Belediyemizin ikinci ve üçüncü dönemlerinde Tekirdağ, Türkiye’nin parlayan yıldızı haline gelecek. Bu idealimizi gerçekleştirmek ve başarımızı sürdürmek en büyük hedefimizdir,” diyerek, başarıyla sürdürdüğü görevine devam etmek için 31 Mart 2018 Yerel Seçimini kazanarak Tekirdağlılara Sosyal Demokrat belediyecilik ile hizmet etmeye devam edeceklerini belirtti.

Güçlü sanayisi, tarımsal üretimi, ticaret merkezleri, gelişmiş ulaşım ağı, lojistik yatırımları, üniversitesi ve turizmiyle hızla büyüyen ve nüfus artışında Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan Tekirdağ, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet ve yatırımlarıyla her geçen yıl daha yaşanılabilir bir kent haline geliyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, insana, doğaya çevreye saygılı üretim ve gelişme modeli ile insanın mutluluğunu merkez alarak hizmet politikalarını geliştiriyor. Hizmet yolunda halk ile her zaman iç içe olan Başkan Kadir Albayrak, “Tekirdağ insan odaklı bir model ile büyüyor. Her geçen yıl daha yaşanılabilir bir kent haline geliyor” diye ifade ettiği gelişme ve kalkınma sürecini gazetemize anlattı.

Tekirdağ, 2014 yılında büyükşehir statüsüne kavuştu ve siz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ilk başkanı oldunuz. Bu süreçte Tekirdağ’da neler değişti?

Tekirdağ’ın, büyükşehir olması kentimiz için her anlamda büyük bir kazanımdır. Büyükşehir Belediyesi olarak 11 ilçemiz ve 355 mahallemizin ihtiyaç sorunlarını hem ayrı ayrı hem de bir bütün olarak ele alarak belediyecilik hizmetlerini il genelinde hakkaniyetli bir şekilde gerçekleştirme imkânı bulduk. Uzun yıllardır ihmal edilen köylerimize; yani kırsal mahallerimize altyapı, üstyapı ve toplu ulaşım hizmetlerini götürdük. Ayrıca klasik belediyecilik hizmetleri alanında olmamasına rağmen kırsal kalkınma, tarım ve hayvancılığı destekleme, eğitim, sağlık, spor ve turizm alanlarında pek çok önemli projeyi hayata geçirme imkânı bulduk. Kentimizin Nisan 2014’teki durumu ile şimdiki durumu karşılaştırıldığında yaşanan değişim daha iyi görülecektir.

Yeni kurulan bir kurum olarak yaşadığınız zorluklar nelerdi ve bu zorlukları nasıl aştınız?

2014 yılı öncesinde Tekirdağ, merkez ilçe de dâhil olmak üzere 9 ilçeden oluşan bir ildi. Kentimizin büyükşehir olmasıyla birlikte “Tekirdağ” merkez ilçemiz “Süleymanpaşa” adını aldı.

Ergene ve Kapaklı ilçelerimiz kuruldu. Yüzlerce köyümüz mahalle statüsüne kavuştu. Tüm bu değişim ilgili kanunun kabulüyle bir günde gerçekleşti. Yasa ile yapılan bu değişikliğe uyum sağlamak, bu doğrultuda kurumsallaşma ve teşkilatlanma çalışmalarını tamamlamak zor bir süreçti.

Belediyecilik hizmetlerini verebilmemiz için elimizdeki kaynaklar yetersizdi. Şantiyelerimiz yetersiz, iş makinelerimiz atıl, yollarımız bakımsız ve altyapı sorunlarımız büyüktü. Belediyecilik altyapı ile başlar, anlayışımızdan hareketle Tekirdağ ili genelinde daha önce görülmemiş büyüklükte altyapı hamlesi başlattık. Mevcut tesislerimizi modernize ettik ve yenilerini inşa ettik. Etkin ve kaliteli hizmet için araç ve iş makinesi parkurumuzu büyüttük. Hacıköy Asfalt Şantiyemizi faaliyete geçirdik. Tüm bu hizmetleri Büyükşehir Belediyemizin öz kaynakları ile gerçekleştirdik.

2014-2019 hizmet döneminde gerçekleştirmiş olduğunuz proje ve yatırımlarınız nelerdir?

2014 yılından bu yana 2.510 km altyapı ve 1.000 km’den fazla yol yaptık. İnşa ettiğimiz dev arıtma tesisleri sayesinde denizlerimizde evsel atıksulardan kaynaklanan kirliliği büyük ölçüde azalttık. Tekirdağ’da ilk kez beton yol uygulamasını gerçekleştirdik. Süleymanpaşa Sahil Dolgu Alanı çevre düzenlemesini yaptık. Kültürel ve sosyal alanda önemli çalışmalara imza attık. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projemiz ile tarım ve hayvancılık alanında üretim artışına katkı sağladık. Trakya’nın en büyük Türkiye’nin 2’nci büyük et kombinası olan Malkara Çavuşköy Et Kombinası projemizi hayata geçirdik. Doğal ve tarihi güzelliklere sahip kırsal mahallelerimizi kırsal turizme açtık. 11 ilçede meydan düzenlemeleri yaptık. Malkara Otogarı’nı hizmete sunduk; Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi Otogarlarını ise tamamlanma aşamasına getirdik. Trakya Bölgesi’ne hizmet edecek olan Sebze ve Meyve Toptancı Halleri inşa ediyoruz. Süleymanpaşa Su Ürünleri Hali’ni yakın bir zamanda hizmete sunacağız. Kapaklı, Çerkezköy, Saray ve Ergene’ye modern kültür merkezleri kazandırıyoruz. Ergene Marmaracık Göleti Sosyal Tesisleri Projemizi tamamladık. Muratlı Cemevi’ni hizmete sunduk, Şarköy Cemevi’nin inşaat çalışmaları devam ediyor. Trakya’nın en büyük spor tesisi olan Çorlu Spor Kompleksi hızla yükseliyor. Çerkezköy ve Muratlı’da yarı olimpik yüzme havuzları inşa ediyoruz. Kadınlara, çocuklara ve engellilere yönelik projeler vatandaşlarımızın yüzünü güldürüyor. Mavi Bayraklı Sahillerin sayısını 5’e çıkartarak Tekirdağ’ın turizm potansiyelini daha da güçlendirdik. Cadde, sokak ve kavşak düzenlemeleri kent yaşamını kolaylaştırıyor. Tüm bu çalışmaların sonucunda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet, yatırım ve projelerini başarısı, ulusal çaplı ödüllerle tescillenmiş oldu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, 2014-2019 hizmet döneminde altyapı yatırımlarının büyüklüğü ile dikkat çekiyor? Belediye Başkanlarının, yerin altına yapılacak altyapıya yatırım yapma konusunda isteksiz oldukları bilinir. Sizin altyapı yatırımlarına bu kadar büyük bütçe ayırmanızın sebebi nedir?

Göreve geldiğimizde 30 büyükşehir arasında altyapı sorunları en büyük olan illerden biri Tekirdağ’dı. Öyle ki altyapısı olmayan köylerimiz vardı. Elbette bu sorunları görmezden gelmek mümkün değildi. Cesaret ve kararlılıkla bu sorunun çözümü için elimizi taşın altına koyduk ve dev altyapı projelerimizi hayata geçirdik. Geride bıraktığımız dört buçuk yılda Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi bünyesinde 784 milyon TL yatırım ile 2.510 kilometre uzunluğunda altyapı yaptık. Bu, Tekirdağ tarihinde görülmemiş büyüklükte bir yatırımdır. Ayrıca yeni su kuyuları açtık. İçme suyu arıtma ve atık su arıtma tesisleri inşa ettik. Mevcut tesisleri modernize ederek arıtma kapasitelerini arttırdık. Kentimizin altyapı sorunlarının çözümü, diğer belediyecilik hizmetlerinin de daha etkin bir şekilde gerçekleştirebilmemizin önünü açtı. Altyapı çalışmalarımız devam ederken halkımız zahmet çekti ama bugün geldiğimiz durum itibariyle herkes yapmış olduğumuz çalışmalardan memnun.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak vaatlerinizi ne ölçüde gerçekleştirdiniz? Önümüzdeki yerel seçimde tekrar bu göreve gelirseniz hangi projeleri gerçekleştireceksiniz?

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında kurulan bir mahalli idare olması sebebiyle ilk bir buçuk yılımız kurumsallaşma ve teşkilatlanma çalışmaları ile geçti. İnsan odaklı bir hizmet modeli geliştirerek bu alanda başarılı olduk. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından kurumumuza, ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 8001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri verilmesi, kurumsallaşma çalışmalarımızın başarılı olduğunun somut bir göstergesidir. Ayrıca kurumumuz, Kurumsal Mükemmellikte Yetkinlik Kategorisinde 4 Yıldız Ödülüne layık görüldü.

Kurumsallaşma çalışmalarımızı tamamlamamızın ardından son üç yılımızı yoğun bir çalışma temposu içinde geçirdik. Günümüz itibariyle Büyükşehir Belediyemiz, en yüksek hizmet seviyesine ulaşmış durumdadır. Tamamlanan projelerimizin yanı sıra devam eden projelerimiz var. Bu hizmetler kesintisiz bir şekilde verilmeye devam edilmelidir.

İlk 5 yıllık hizmet dönemiyle ilgili hedeflerimizi büyük ölçüde gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 2. dönemimizde Tekirdağ’ı Türkiye’nin parlayan yıldızı haline getirme idealimizi gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki Tekirdağ, Büyükşehir Belediyemizin 2’inci ve 3’üncü hizmet dönemlerinde yaşam standartlarının yüksekliği, kent sakinlerine sunduğu yüksek refah, turizm yatırımları, üretim tesisleri, ticaret merkezleriyle bir marka kent haline gelecek. Tekirdağ, Türkiye’de model olacak ve gelecekte birçok kent Tekirdağ Modelini örnek alacak.

Etiketler
Tekirdağ Kadir Albayrak