Yenimahalle'de su tüketimi semineri
Yenimahalle Belediyesi, çevrenin ve doğal hayatın korunması amacıyla düzenlenen seminerlere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
18 Şubat-20 Mart tarihleri arasında, 19 YENİMEK Kurs Merkezi’nde gerçekleştirilecek “Su varsa yaşam var” seminerinin ilki Ata Kurs Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Uzman Pınar Eroğlu’nun 100’e yakın kursiyerin katılımıyla gerçekleştirdiği seminerde, dünyada ve Türkiye’de su tüketim alışkanlıkları arasındaki farklar, ülkemizde su israfının sebepleri ve önleme yolları, gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.
“2030 yılında su fakiri ülkeler arasına gireceğiz”
Dünya genelinde kullanılabilir su miktarının son 100 yıl içerisinde büyük oranda azaldığını ifade eden Eroğlu “Dünya nüfusu 20. yüzyılda 3 kat artış gösterdi ve su tüketimi 6 katına çıktı. Ülkemizde bilinçsiz su kullanımı ve davranış haline gelen aşırı su kullanımı nedeniyle kısıtlı olan kaynaklarımızı gelecek nesilleri düşünmeden harcıyoruz. Yapılan araştırmalar, küresel ısınmanın etkisi ile yağışların azalması ve aşırı su tüketimi sonucunda 2030 yılında Türkiye’nin su fakiri ülkeler arasına gireceğini işaret ediyor.
Türkiye’de kişisel günlük su tüketimi ortalaması 150 litredir. Büyük şehirlerde bu oran 216 litreye çıkmaktadır. Ayrıca yapılan kötü alt yapı sistemleri ile şehirlere ulaşan suyun % 25’ini yoldayken kaybediyoruz. Ülkemizde son 50 yılda 36 göl kurudu ve su kaynaklarımız hızla tükeniyor. Alışkanlıklarımızı değiştirmeli, daha az kullanıp, daha çok tasarruf etmeliyiz” dedi.
“Çocuklarımızın geleceği için suyumuzu tüketmeyelim”
Gün içinde evlerimizde kullanılan suyun büyük bir bölümünün temizlikle ilgili konularda tüketildiğini belirten Eroğlu “5 dakikalık aldığımız duş sırasında 60 litre su kullanmaktayız. 4 kişilik bir ailenin duş süresini 1 dakika azaltmamız 18 ton suyun israf olmasını engellediğimiz anlamına geliyor. Ayrıca gereksiz çekilen bir sifon, ortalama bir ailede 16 ton suyu israf ediyor.
4 kişilik bir ailenin diş fırçalarken ve traş olurken açık bıraktığı suyun yıllık israf değeri 48 ton olarak hesaplanmıştır. Bina ve dairelerin eskiyen tesisatlarının değiştirilmesi ile tonlarca su kurtarılmış oluyor. Gereksiz çamaşır makinesinin kullanılması ve bulaşıkların elde yıkanması sonucu her aile yıl içerinde 40 tona yakın suyun boş yere harcanmasına sebep oluyor. Çocuklarımızın kıtlık ve susuzluk içerisinde bir dünyada yaşamasını istemiyorsak, tüketim alışkanlıklarımızı ve davranış şekillerimizi değiştirmeliyiz. Suyumuzu israf etmeyelim, geleceğimizi tüketmeyelim” şeklinde konuştu.