Küçük Yusuf'u Heimlich Manevrası Kurtardı

Erzurum'da bir okulda 8. sınıf öğrencisi Yusuf Eren Göktaş'ın soluk borusuna yediği hamur işi yiyecek kaçtı. Okuldaki AFAD gönüllüsü öğretmen, Yusuf Emre'yi Heimlich manevrası yaparak kurtardı.

Küçük Yusuf'u Heimlich Manevrası Kurtardı

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'ndeki bir özel okulda 8. sınıf öğrencisi Yusuf Eren Göktaş'ın teneffüste yediği kete, soluk borusuna kaçınca öksürerek dışarıya çıkarmaya çalıştı. Yusuf Eren'in sınıf arkadaşı koşarak öğretmeni Cem Bilal Kaya'dan yardım istedi. AFAD gönüllüsü olan Kaya, zor durumdaki öğrencisini Heimlich manevrası yaparak kurtardı.

'ÖĞRENDİĞİM KADARIYLA UYGULADIM'

Kaya, öğrencisinin nefessiz kalmasından ötürü korktuğunu anlatarak, "Geldiğimde öğrencimizin nefessiz olduğunu görünce Heimlich manevrası yapmaya çalıştım fakat kete hamur işi olduğundan boğazına yapışmış. İlk önce hamur kustu ama 'nefes alabiliyor musun?' diye sorduğumda baktım hala nefes alıp verişi kötü. Onun üzerine manevraya devam ettim. Sonunda doğru baktım ki rahat nefes alabiliyor. Daha sonra lavaboya götürdüm, elini yüzünü yıkatıp götürüp ambulansa teslim ettik. AFAD gönüllüsüyüm, uzaktan eğitim almıştım. Gördüğüm öğrendiğim kadarıyla uyguladım. Daha önce çalıştığım okulda da öğretmen bir arkadaşıma o manevrayla yardımcı olmuştum" dedi.

'NEFESİM TAMAMEN GİTMİŞTİ'

Öğretmenin yardımıyla rahat nefes alan öğrenci Yusuf Eren, "Teneffüs zili çalmadan önce kete yedim ve boğazıma yapıştı. Arkadaşlarım tam olarak anlamadıklarından birkaç kez sırtıma yanlış müdahalede bulundu, iyice boğazıma doğru kaydı ve yapıştı. Daha sonra bir arkadaşım fark edince koşarak gitti ve hocama haber verdi. Hocam daha sonra geldi sonrasını hatırlamıyorum, nefesim tamamen gitmişti. Hocam geldi, doğru müdahale yaptı ve kurtuldum" dedi.

Kaynak: AA-İHA